Sverige gratis:

Din vagn

Din vagn

Delsumma:

Hur du stoppar håravfall: Symptom, orsaker, kosttillskott och behandlingar

Gradering 4.5 av 5 (39 Användarrecensioner)

Vad är håravfall hos män?

Håravfall (alopeci) är förlusten av huvudhåret och drabbar främst män men även kvinnor. Det kan inträffa i nästan alla åldersgrupper. Det kan vara både permanent och tillfälligt och det kan även slå till plötsligt som exempelvis efter att man har varit plågad av en sjukdom.

Håravfallet i sig är inte farligt men är likväl något som kan sänka livsglädjen hos många. Det kan agera som en påminnelse om att man åldras, man kan känna sig oattraktiv och det kan sänka ens självförtroende. Den svenska kändisen och musikern Dregen talade nyligen ut i media om hur stressfullt det var för honom att tappa sitt hår. Han historia är långt ifrån unik. Många män i Sverige lider i tysthet och känner sig förtvivlade över att de förlorar sitt hår.

Hur många är drabbade? Kan håravfall även drabba dig som kvinna?

Håravfall är något som drabbar de flesta människor någon gång i livet och det kan börja i olika åldrar även om det är mera vanligt hos de som befinner sig på livets höst. Om anlaget ligger i släkten är sannolikheten att du själv drabbas mycket högre. Håravfall kan även drabba dig som kvinna, oavsett ålder (ung eller gammal), men det är betydligt vanligare att män drabbas.

Det kan vara svårt att hitta någon exakt statistik men ca 4 av 10 män i 40-årsåldern och cirka hälften av dem i 50-årsåldern är drabbade. För en del killar och män kan det dock börja mycket tidigare än så (en liten stackars minoritet börjar förlora sitt hår redan i tonåren).

Men hur vet man att man själv är drabbad?

Vilka är tecken på håravfall?

Förlusten av ens hår är oftast något som sker gradvis över en längre period. Eftersom det vanligtvis sker i en smygande och långsam takt kan det ibland vara svårt att märka av det i starten. Förr eller senare blir det dock uppenbart. Dock kan det vara en fördel om man känner till de symptom som finns. Detta kan hjälpa en att komma igång med en behandling för ens håravfall i ett tidigare stadium.

Vanliga tecken på håravfall:

 • Uttunnat hår (speciellt på ovansidan av huvudet)
 • En ständigt tillbakadragande hårlinje
 • Du hittar större mängder av hårstrån och hårlockar vid ställen som duschavloppet
 • Håret lossnar lättare än vad det brukade göra vid en yngre ålder

Tänk på att alla människor tappar hårstrån (ungefär 50-150) varje dag. Detta är naturligt och inget som du behöver se som en indikation på att du har råkat ut för håravfall. En av de bästa metoderna för att ta reda på om du är drabbad är att ta foton på ditt huvudhår och din hårlinje vid ett flertal tillfällen över en längre tidsperiod. Du kan sedan med hjälp av dessa foton lättare se ifall det har skett någon märkbar skillnad.

Typer av alopeci

Här har du de tre mest förekommande typerna av håravfall (i ingen särskild ordning):

Androgen alopeci
Diffus alopeci
Alopeci areata
Denna typ kan drabba båda könen och har i de flesta fall en ärftlig (genetisk) orsak.

Det tydligaste symptomet på denna typ är snabbt håravfall i stora mängder varje dag. Detta är den mest förekommande typen.

Denna typ uppstår när immunsystemet felaktigt angriper huvudets hårsäckar vilket orsakar en inflammation.

Vad är orsaken? Finns det fler än en orsak till håravfall?

Håravfall har inte bara en orsak utan många. Dessa kan delas in i olika kategorier eller typer som ärftliga (genetiska), medicinska och kemiska.

Nedanför kan du kika på en tabell med orsakerna för att se om någon av dem kan tänkas stämma in på dig (notera att tabellen inte är fullständig):

Vanliga orsaker Sällsynta orsaker
Det är ärftligt Biverkan av kreatin
Naturlig åldring Rubbningar på ens sköldkörtel som kan leda till håravfall som är totalt och fläckvis (alopecia areata)
Stress Hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon)
Som sidoeffekt av medikament Hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)
Viktnedgång (inklusive efter bantning) Kan även vara ett symptom för en brist på vitamin B12.
Hormonella förändringar (som t.ex. överskott av testosteron hos män)
Järnbrist
D vitaminbrist
Infektioner av olika slag
Diabetes (både typ 1 och 2)
Klimakteriet (kvinnor)
Som besvär efter graviditet

Det smartaste sättet att hitta vad som är ursprunget till varför du tappar håret eller i alla fall få en ledtråd är att tala med en expert som en dermatolog.

Kan corona (Covid) orsaka håravfall?

Tidigt på våren året 2020 slog coronapandemin till och spridde sig snabbt ända hit till vårt samhälle. I dessa tider må du undra: kan corona orsaka håravfall? Eftersom vi hela tiden lär oss nya saker och gör nya upptäcker vad gäller Covid-19 så är det svårt att ge något helsäkert svar. Det som kan fastslås är att det har förekommit fall där människor har drabbats av håravfall temporärt efter att ha varit sjuka med covid. Samtidigt kan vi säga att det är definitivt inte ett av covids vanligare kännetecken.

Kan man förhindra håravfall?

Det är förstås komplicerat att förebygga håravfall när det underliggande orsaken är genetisk (ärftlig). Dock finns det fortfarande en del åtgärder du kan ta för att förminska risken och kanske till och med förhindra att du blir drabbad av håravfall och även främja tillväxten av nytt hår:

 • Ät en nyttig och hälsosam kost
 • Ät extra protein
 • Inta fler nyttiga vitaminer
 • Ta god hand om ditt hår och din hårskalp genom nyttjandet av bra hårvårdsprodukter
 • Minimera dina stressnivåer och dåliga vanor

Vilken behandling för håravfall är bäst?

Vilket behandlingssätt som du bör välja är något bara du själv eller möjligtvis dermatologer kan svara på. Det ligger givetvis i ditt eget bästa intresse att hitta en metod som är effektiv men som samtidigt inte medför otäcka och smärtfyllda följdverkningar. Dessvärre kan det ibland vara jobbigt att hitta en som man tycker om. Men med den rätta informationen kan man snabba på sökandet. Låt oss därför igenom och utforska några av de mest uppskattade behandlingsmetoderna.

Finns det schampo för bättre hårväxt?

Att använda schampo som botemedel mot håravfall kan ge lysande resultat. Hårprodukter har länge använts för att behandla mjäll, mjälleksem, psoriasis (hudutslag och fjällande hud), en torr hårbotten och en kliande hårbotten, så varför inte använda dem för att få tillbaka ett vackert och tjockare hår?

Denna behandlingsmetod kanske inte kommer att funka, men det är enkelt och relativt billigt, så vad skadar det att prova? Dessutom duschar du förmodligen med schampo dagligen ändå, så varför inte lika gärna köpa och använda ett schampo som har en förmåga att stoppa håravfall och få håret att växa tillbaka?

Vilka kosttillskott kan användas mot håravfall?

Det finns faktiskt kosttillskott och vitaminer som kan motverka håravfall hos vissa personer. Det är viktigt att inte ha för höga förhoppningar när det gäller tillskott som dessa. Man ska inte förvänta sig några mirakel, men för ett antal människor kan det göra en märkbar och positiv skillnad.

Här har du några förslag på kosttillskott som du kan komplimentera dina vanliga måltider med:

Tillskott: Hittas i bland annat:
Biotin (vitamin b7) Ägg, lax, avokado, fläsk, sötpotatis, nötter, bananer och mjölk.
Zink Kyckling, ostron, lammkött, nötkött och pumpafrön.
Kisel Ris, sojabönor, linser, gröt, korn, sparris och sesamfrön.

Sedan finns det även såklart medicinska tillskott (som till exempel innehåller kisel) som du kan köpa på många apotek.

Finns det naturliga medel och alternativa behandlingar mot håravfall?

Det finns medel och alternativa behandlingar för håravfall som skulle kunna tillämpas. Nedtill finner du en kort sammanställning av några natur- och hemmabehandlingar som du skulle kunna testa:

 • Aloe vera
 • Saw palmetto
 • Äppelcidervinäger
 • Ricinolja

Avslutningsvis finns det givetvis även de som undergår en hårtransplantation. Detta kan vara en väg att överväga när alla andra vägar har prövats. Dock kan det kosta en betydlig summa men det är enligt många värt var enda krona.

Bäst i test - Två bra kurer mot håravfall på apotek

Det finns en mängd olika läkemedel som kan användas i syftet att sätta ett stopp för håravfall. Som tur är behöver du inte slösa någon tid på att testa alla olika medel. Det har gjorts gott om kundtester så att du kan göra ett informerat köp. Här nedanför finner du det par mediciner mot håravfall som har vunnit bäst i test:

Båda dessa medel är högt värderade bland konsumenter på läkemedelsmarknaden och båda har fått (mestadels) strålande användaromdömen. De har båda vunnit många tester och har av goda skäl köpts och använts av miljontals människor runtom jorden. Till exempel, Propecia tabletter innehåller den aktiva substansen finasteride vilket är otroligt effektivt. Dess enda nackdel är att det kan medfölja en del biverkningar som exempelvis en försvagad libido, svårigheter att få stånd, svårare att ejakulera och nedstämdhet.

Produkter för alopeci finns tillgängliga online

Ifall du är trött på att tappa håret och är på jakt efter läkemedel som kan hjälpa dig att få behålla ditt vackra hår så finns det sådana att få tag på. Det finns apoteksvaror som går att tillämpa, ofta med stor framgång. Dessa läkemedel är generellt effektfulla, lätta att använda och de går även att köpa receptfritt (men du kan bli tvungen att fylla i ett särskilt frågeformulär online).

Tänk på att du behöver inte nödvändigtvis inhandla läkemedel mot håravfall på ditt lokala apotek utan de finns att köpa på nätet. Fördelarna med nätapotek är att du slipper långa köer, utskrivna recept och höga priser. Om det även skulle vara så att du tycker det är lite besvärande att inhandla denna typ av läkemedel på stan så får du givetvis även åtnjuta en diskret leverans när du handlar dina läkemedel på nätet. Sanningen är att det finns i stort sett inga nackdelar med att köpa denna typ av läkemedel online så det är definitivt något som du bör överväga.

Användarrecensioner

Nanette
2022-05-02 21:17

Ni kommer inte att ångra att ni gjorde köpet. Väl värt pengarna!

Björn
2022-06-14 13:05

Propecia levererades snabbt på bara några dagar.

Cookiespolicy

Vi använder oss av cookies för att förbättra din webbupplevelse, visa anpassade annonser eller innehåll och analysera vår webbtrafik. Genom att klicka på "Acceptera Allt" så samtycker du till vår användning av cookies.

Acceptera alla